Det cirkulerar ihärdiga rykten om ett möjligt samarbete mellan tre viktiga kinesiska mobilproducenter: Xiaomi, BBK Group (som bland annat står bakom OnePlus och Oppo) och Huawei. Syftet med detta samarbete är enligt uppgift att utveckla och lansera ett Google-fritt alternativ till Android. Om ryktena stämmer kan det potentiellt omdefiniera smartphonemarknaden som vi känner den.
Bakgrunden till en sådan förändring ses som en direkt följd av de utmaningar som Huawei har stått inför sedan maj 2019, då företaget blev föremål för amerikanska restriktioner som tvingade dem att sluta använda Googles version av Android och deras appbutik. Begränsningen kostade Huawei stora marknadsandelar i Europa, men var också lärorik, eftersom den tvingade företaget att utveckla sitt eget interna HarmonyOS och tillhörande app-tjänster (HMS) som ett alternativ till Googles tjänster och app-butik.
Från kris till styrka
Idag, sex år senare, är Huawei inte bara vid liv, utan är nu den största leverantören av mobiltelefoner i Kina.
Nyligen har Huawei meddelat att deras HarmonyOS Next nu stöder 10 000 appar och tjänster. Samtidigt har de tagit bort möjligheten att använda en bakdörr för att installera Android-appar. Huawei har alltså vänt en kris till en styrka. Men det råder fortfarande skepsis om huruvida Harmony-appar också täcker alla behov för exempelvis skandinaviska användare.
Ett potentiellt samarbete mellan Xiaomi, BBK Group och Huawei skulle skapa ett teknologiskt kraftcentrum. Tillsammans representerar dessa företag en betydande andel av den globala smartphonemarknaden. Genom att slå samman resurser skulle de kunna dela utvecklingskostnaderna för ett gemensamt, Google-fritt operativsystem och utveckla en mer attraktiv, alternativ app-miljö.
Det skulle dessutom förbättra deras förhandlingsposition gentemot globala partners och – inte minst – skydda dem mot framtida amerikanska handelsrestriktioner.
Att kunna erbjuda ett livskraftigt alternativ till Google kan ses som en form av försäkring mot geopolitiska risker.
Xiaomi kommer sannolikt att vara försiktiga
Men för Xiaomi, som idag är en av världens största tillverkare av Android-smartphones (en position de tog över från Huawei), skulle ett fullständigt avsked från Google innebära en enorm risk. Xiaomi har byggt upp sitt globala varumärke genom att leverera telefoner med många funktioner och full Google-support till konkurrenskraftiga priser. Om Xiaomi skulle slopa Googles tjänster skulle det potentiellt kunna alienera ett stort antal användare utanför Kina, som skulle kunna frukta att just deras lokala appar skulle saknas i appbutiken. Risken är betydande förluster av marknadsandelar.
Om ryktena om en gemensam strategi är mer än bara spekulationer är det därför osannolikt att Xiaomi planerar ett omedelbart och fullständigt bryt med Google. En mer sannolik strategi är troligen en gradvis övergång. Xiaomis eget HyperOS, som just har kommit i version 3.0 och skiljer sig från ”stock” Android, nämns av teknikmagasinet WinFuture som ett potentiellt steg på vägen för Xiaomi att gradvis lämna Googles ekosystem.
Även om ett totalt farväl till Google på västliga marknader sannolikt skulle vara skadligt för företag som Xiaomi, understryker ryktena en tydlig önskan bland stora kinesiska teknikföretag att uppnå större oberoende och motståndskraft i ett globalt tekniklandskap präglat av ökande komplexitet och geopolitiska spänningar. Och för vissa, särskilt i den globala södern, kan osäkerheten kring amerikansk programvara driva på en önskan att göra sig av med den.
Källor: XiaomiTime, Techloy, WinFuture.de