Få lyckas bättre än engelska PMC med att kombinera ett blygsamt fotavtryck med egenskaper man förknippar med mycket större högtalare. Det har aldrig varit mer sant än med den nya Prophecy-serien, som nyligen rullades ut till butikerna.
Förutom en centerhögtalare består Prophecy-serien av tre golvmodeller och den här: Prophecy1.
Som är den minsta av dem. Den är så liten att den hade kunnat vara en studiomonitor, men i civila kläder ser den mycket bättre ut i vardagsrummet än i en studio, och liksom alla modeller i den nya Prophecy-serien har den PMC:s nya transmissionslinje. Som bygger på en urgammal princip men som få har lyckats definiera lika väl som PMC.
En transmissionslinje är helt enkelt en lång kanal som löper runt inuti kabinettet och som ska förstärka den djupare basen så mycket att den kompenserar för energin som går förlorad när baselementet är litet. I det här fallet betyder det att kanalen är nästan 1,8 meter lång, vilket är ganska uppseendeväckande för en högtalare som bara är 40 cm hög.
Vi har redan testat PMC:s högtalare med ATL-transmissionslinje – eller Advanced Transmission Line, som de själva kallar den – men den här gången har de gjort något nytt. Principen är densamma, men implementeringen har förbättrats.
ATL finns i alla högtalare som PMC bygger, från den budgetvänliga Prodigy-serien via Twenty5i-serien och Fact till flaggskeppet Fenestria.
Utmaningen med en ventil som sitter i slutet av en lång transmissionslinje är att undvika att luften som passerar genom den låter som en frisk bris. Det går att lösa genom att lägga till dämpningsmaterial i ventilen, eller som PMC brukar göra, ha en guide på insidan som styr luftflödet från den långa transmissionslinjen så att det passerar obehindrat och ljudlöst.
Man vill att energin i basregistret ska portioneras ut med kontroll.
LaminairX
Här har PMC gåt hela vägen. Ventilernas längd och öppning är noggrant uträknad så att man bara hör musikaliska toner och inte de förvrängda blåsljuden från luften som passerar genom ventilen längst ner på högtalaren.

Som om det inte vore nog har PMC gjutit ventilen i ett stycke lättmetall, så att LaminairX, som den heter, fungerar som ett stabilt fundament för högtalarna. Det höjer också vikten avsevärt, så att en Prophecy1 väger dubbelt så mycket som PMC:s minsta högtalare i Twenty5i-serien.
En uppskattad bonus är att högtalaren blir mycket stabilare och att man inte behöver skruva fast stödben på undersidan av kabinettet för att den ska stå stadigt golvet – eller stativet, i det här fallet.

Nyutvecklade element
LaminairX-principen är inte den enda nyheten i Prophecy-serien. PMC har också utvecklat helt nya element. Det betyder ett 125 mm mellanregister-/baselement som har ett kraftfullare magnetsystem som driver en längre talspole som är fäst vid ett mineralfyllt polypropylenmembran. Slaglängden har ökats jämfört med liknande element i Twenty5i-serien, och baselementet – som finns i hela Prophecy-serien – tål högre effekt kraft utan att bryta upp eller förvränga ljudet.
För att matcha det nya baselementet har PMC valt en 27 mm diskantdome, som också går igen i hela Prophecy-serien. De två största golvstående modellerna i serien har dessutom ett helt nytt mellanregister, utvecklat av PMC till den nya serien. Men det är ett annat kapitel.
Kompakt fotavtryck
De 40 cm höga Prophecy1-högtalarna är tillräckligt små för att ställas i en hylla, på en bänk eller på PMC-stativen som lyfter upp dem till rätt höjd. Kvalitetsintrycket är högt, och högtalaren verkar välgjord, komplett från topp till tå. Men jag blev lite förvånad över att PMC har tillåtit sig att visa upp en obehandlad fiberskiva i skarven mellan kabinettet och LaminairX-ventilen längst ner. Det är inte lika synligt på en högtalare i valnötsträ, men med ett kabinett i ljus ek – för att inte tala om svart valnöt – syns skarven tydligt.

Högtalarna är ganska smala, de är inte särskilt djupa heller, och kabelterminalerna på baksidan sticker inte ut särskilt mycket. Eftersom LaminairX-porten är placerad på framsidan är det lätt att hitta en bra plats. Våra testexemplar levererades med PMC:s originalstativ, som naturligtvis matchar Prophecy1 väl.
Jag provade med att flytta högtalarna lite fram och tillbaka, det slutade med en placering cirka 20 cm från bakväggen. Efter en stund vinklade jag dem en smula inåt, inte mycket men tillräckligt för att diskantens fokus blev ett par snäpp skarpare.
Lyssning
Vi har lång erfarenhet av PMC-högtalare och har testat högtalare hela vägen från budgetmodellerna i Prodigy-serien ända upp till Fact, och dessutom några av de mer professionella varianterna, till exempel IB2 i SE-serien.
Alla har haft flera egenskaper gemensamt: En öppen och kontrollerad ljudbild, med djupare bas än man brukar få från så smala kabinett. PMC-högtalare kännetecknas också av en ganska livlig och engagerande dynamik, till och med de billiga Prodigy-högtalarna är helt enkelt roliga att spela musik på.
Men det är ännu roligare med den nya Prophecy-serien, åtminstone om vi ska döma av instegsmodellen i serien. Prophecy1 är kanske högtalaren som mest överträffar sin fysiska storlek i ren och skär dynamisk energi. Från en häpnadsväckande potent och djup bas till en silkeslen och kontrollerad diskant, lyckas de små högtalarna fylla ett stort vardagsrum på ett makalöst sätt.
Med en tillräckligt fullvuxen förstärkare blomstrar Prophecy1 som ett helt fält med solrosor mitt under högsommaren. Det gnistrar verkligen om ljudet från PMC-högtalarna, som överraskar med en räckvidd i basen som man verkligen inte förknippar med så små högtalare. De klarar sig fint med en Musical Fidelity A1, men en Hegel H95 eller en Marantz Model 30 är en bättre matchning. De behöver nämligen lite slagvolym och vridmoment för att ge sitt bästa.

En förstärkare som passar behöver inte kosta en förmögenhet, alla dessa tre passar utmärkt.
Med en ordentlig motor kopplad är det nästan otroligt hur mycket kvalitet de små högtalarna levererar i basen. Okej, det vore kanske en överdrift att säga att Elephant9 och Terje Rypdal fick tavlorna att trilla ner från väggarna med energiska Skink, men det finns väldigt få högtalare i den här klassen – för att inte tala om storleken – som kommer i närheten av den välkontrollerade dynamiska energin vid låga frekvenser.
Självklart skulle en större högtalare ge mer djup i basen och den massiva basen i Skink kommer naturligtvis bättre till sin rätt när den får mer spelrum att spela med i ännu djupare frekvenser. Men byt till något så enkelt som Jan-Gunnar Hoffs Magma. Ett vackert pianostycke som är snyggt inspelat och producerat av Morten Lindberg och som låter så stort och nära att man kan inbilla sig att man lyssnar på en större högtalare. Om man bara sluter ögonen.
Vackert är det också med Kurt Ellings Say You Love Me. Här är ackompanjemanget träblås- och bleckblåsinstrument och man får verkligen en känsla av högtalarnas rytmiska egenskaper. Som här betyder strålande kontrast mellan instrumenten. Det klingar varmt och naturligt, och man får en betydligt mer fullvuxen återgivning av bas än man skulle kunna tro, med tanke på elementens storlek.
Det låter inte bara vackert, utan synnerligen trovärdigt, musiken och klangerna levereras med en naturlig fyllighet. Borta är den bitvis pyttelite vassa diskanten som Twenty5i-serien kan ha. Ett byte från Kurt Elling till Neil Youngs vackra bluesballad When I Hold You In My Arms, med en lätt gäll Neil Young i kombination med ett lika gällt piano. Det haltar lite, men den gälla sångrösten och juke joint-klangen från pianot låter så äkta att man blir sugen att vinka till sig en servitör.

sig en servitör.
Klassikern Jazz at the Pawnshop, från 1976 med Arne Domnérus, är känd som en av de mest välljudande jazzinspelningarna i modern tid. Åtminstone i nordiska sammanhang. Alla de tolv låtarna är inspelade live på Stampen i Stockholm och oavsett om man spelar den första, Limehouse Blues, eller den berömda Take Five, förmedlar de små högtalarna akustiken i inspelningen på ett föredömligt sätt. Det finns tillräckligt med räckvidd i basen för att Georg Riedels kontrabas och de djupaste tonerna ska låta både trovärdiga och engagerande. Man kan inte begära så mycket mer av ett par högtalare, åtminstone inte av så små som dessa.
Alternativ
Det finns inte så många direkta konkurrenter till Prophecy1 att välja mellan. Alternativen är relativt få, men en kompakt och läcker högtalare som Monitor Audio Studio 89 är en kandidat. Detsamma gäller Dynaudio Special Forty. Båda har olika men många egenskaper som gör dem till enastående högtalare i prisklassen.
De är inte särskilt lika Prophecy1 när det gäller sättet de spelar. Studio 89 är kristallklar, på gränsen till analytisk, medan Special Forty levererar en fyllig ljudbild med lite mer kropp, fast utan samma upplösning i diskanten som Studio 89 kan åstadkomma. Båda har fördelen att de kostar mindre än Prophecy1.
Ett par välpolerade Bowers & Wilkins 705 S3 är ett annat alternativ. Detsamma är Radiant Acoustics lilla kompakta ljudbomb Clarity 6.2. Den är inte större än PMC-högtalaren men där PMC har en transmissionslinje har Radiant-högtalaren två passiva baselement på sidorna av det kompakta kabinettet, vilket bidrar till fetare bas än man förknippar med små högtalare.
På papperet går Clarity 6.2 djupare än Prophecy1 och många kommer förmodligen att uppskatta högtalarens AMT-banddiskant, som är en av de bästa på marknaden. Men där Radiant-högtalaren spelar bas med ovanligt stram och djup riktning, levererar PMC-högtalaren i stället de djupaste tonerna med mer värme.
Det låter kanske som om PMC Prophecy1 kan allt och lyckas med det mesta, men det är klart att de också har vissa begränsningar. Bland annat finns det en gräns för hur högt de kan spela i ett stort rum, och även om det nya baselementet tål ofattbara mängder energi kommer det så småningom att inte orka längre.
Slutsats
Om man tänjer på budgeten lite åt båda håll så finns det flera alternativ till de små Prophecy1. De flesta av dem har egenskaper som gör dem till klara alternativ till PMC-högtalarna, men vilken som passar bäst beror på flera faktorer, och det är naturligt att musiksmak är en av dem. Men också vilka slags klangegenskaper man gillar.
Hur som helst är det uppenbart att om man har begränsat med plats och budgeten inte kan sträckas ut i all oändlighet så är Prophecy1 ett av de bästa köpen i den här klassen. Det finns mer djup, fyllighet och räckvidd i basen här än i något motsvarande i Dynaudio-, DALI- eller B&W-sortimentet, och jag kan komma på en lång lista med högtalare som inte ens räcker PMC-högtalarna till knäna när det gäller kontrollerad djupbas från så små kabinett. PMC har inte bara förfinat och förbättrat ljudet från små högtalare med Prophecy1, de har också lyckats skapa en liten högtalare som låter som en stor. Bara det är tillräckligt uppseendeväckande, men det är de samlade kvaliteterna som gör Prophecy1 till ett av de mest spännande köpen bland små högtalare i den här prisklassen.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!