Samsung QN90F är efterträdaren till QN90D, som vi minns som en av förra årets bästa LCD-skärmar. Den imponerade på oss med sin kontrastrika och ljusstarka bild och var en av förra årets ljusglimtar.
Inför modellåret 2025 har Samsung haft som mål att pressa ut ännu högre prestanda. QN90F har uppgraderats med en ny bildpanel, fler dimningszoner och en starkare videoprocessor (NQ4 AI gen3) som ska ge ännu jämnare och mer detaljerad bildkvalitet. Dessutom har skärmen fått en matt yta som dämpar reflexer i ljusa rum. I teorin är alltså allt klart för strålande prestanda i alla möjliga miljöer, från morgon till kväll.
Samsung QN90F: LCD för alla pengarna

Samsung har gjort sig ett namn med oerhört bra OLED-modeller som S95F, men de har långt ifrån glömt bort LCD – eller ”Neo QLED” som är deras tjusiga namn för LCD-TV-apparater med kvantprickar och MiniLED-bakbelysning. QN90F är den officiella toppmodellen med 4K-upplösning och överträffas bara av QN900F och QN990F med 8K-upplösning. Tack vare avancerad bildbehandling och hundratals dimningszoner lyckas den ge en bild som kommer förvånansvärt nära OLED i många fall – och samtidigt har högre ljusstyrka.
Användning och funktioner
Vissa Samsung-modeller har en separat One Connect-anslutningsbox, men QN90F-serien nöjer sig med vanliga integrerade in- och utgångar. Skärmen har fyra HDMI 2.1-kontakter, som alla stöder moderna 4K/120 Hz-signaler. Om du har en kraftfull speldator kan skärmen hantera uppdateringsfrekvenser på upp till 165 Hz med VRR.
Det finns ett blixtsnabbt spelläge som vi uppmätte till 9 millisekunders input lag. Men för att få den kortaste fördröjningen måste en del av bildbehandlingen stängas av, inklusive lokal dimning som kan påverka bildkvaliteten negativt. För annat än tävlingsinriktad gaming, till exempel äventyrsspel, kan det hända att du föredrar ett annat läge, även om det inte är lika snabbt.
QN90F kör Samsungs eget Tizen-gränssnitt och 2025-modellerna har fått en uppdaterad menystruktur som ser läcker och överskådlig ut.
Designmässigt är QN90F imponerande tunn, särskilt med tanke på alla lysdioder på insidan. Den är faktiskt inte mycket tjockare än designmodellen The Frame Pro, som har en betydligt enklare dimningsteknik.
QN90F finns dessutom i en mängd olika storlekar, från 43 till kolossala 115 tum! Så här lär det finnas en storlek som passar, oavsett om du bor i ett stort palats eller en liten etta. Vi har testat 65-tumsversionen.
Bildkvalitet

Vi minns bildkvaliteten från föregångaren väl, så vi hade höga förväntningar på 2025 års modell QN90F – som både uppfyller förväntningarna och överraskar på vissa områden.
Enligt mätningarna har Samsung-skärmen en utmärkt ljusstyrka, vi uppmätte nästan 2 500 nits i ett 10 %-fönster i HDR-läge. Väl så imponerande är att QN90F klarar strax under 800 nits med hela skärmen i vitt. Detta är förstås användbart när du vill titta på TV på dagen och skärmen måste lysa ikapp med solljuset.
Den kraftfulla ljusstyrkan är också extra fördelaktig när man tittar på HDR-innehåll (High Dynamic Range). Faktum är att detta är en av de bästa TV-apparaterna för HDR som vi testat. Samsung QN90F har en knivskarp och kontrastrik bild som verkligen bågnar av dynamik och ”punch”. Färgerna är otroligt livliga och nyanserade, utan att det känns överdrivet. Och även när man tror att allt krut har använts i en ljus scen har skärmen mer att ge om innehållet kräver det.
QN90F har också mycket bra bildbehandling och man kan välja hur hårt den kraftfulla AI-processorn ska arbeta. I en separat meny kan man optimera bilden för sport eller andra genrer, och vårt intryck är att 2025-årgången har blivit ännu mer naturlig i sitt sätt att arbeta. Bilden är knivskarp och rörelserna är mycket mjuka, utan att det känns artificiellt. Att titta på snabb sport är ett nöje med den här skärmen.
Filmfantaster kommer förmodligen att föredra film-bildläget, som har mer neutrala färger och mer skonsam bildbehandling. Alternativt finns det renodlade Filmmaker Mode. Men vi tycker att QN90F visar sig bäst när den får använda lite av AI-processorkraften för att förbättra bilden. Den är inte tänkt som en studiomonitor, utan snarare som en bra allround-TV.
En annan förbättring är den matta skärmbeläggningen, som vi känner igen från andra modeller som The Frame. Den är en praktisk finess som motverkar irriterande reflexer och en räddning för alla som har soliga vardagsrum. Om du till exempel har ljusa fönster precis bakom soffan kommer de inte att reflekteras i skärmen, till skillnad från de spegelblanka varianterna där detta kan vara irriterande.
QN90F har dessutom en utmärkt svärta, tack vare exakt lokal dimning. Ljusfördelningen är bland de bästa vi sett i en LCD. Det ska dock sägas att den har en bit kvar till att matcha svärtan i en OLED-TV – till exempel Samsungs egen S95F eller S90F – på de utsatta ställena. När vi tittar på Samsung-skärmen med svåra scener, till exempel en mörk stjärnhimmel eller fyrverkerier, i ett beckmörkt rum kan vi se en antydan till haloeffekter runt de ljusa punkterna. Eller att skärmen i stället väljer att dämpa ljuset på ställen som OLED-skärmen fortfarande glänser.

LCD kommer knappast att kunna matcha svärtan och kontrasten i en OLED-TV i alla fall. Det beror på skärmtekniken som används – även om LCD-skärmar kan ha tusentals dimningszoner så är det långt kvar till OLED-skärmar som kan tända och släcka varenda liten pixel (nästan 8,3 miljoner stycken!) precis när det behövs. Med det sagt är det imponerande hur nära det går att komma.
Hur är det med betraktningsvinkeln?

Det bör också påpekas att QN90F – liksom de flesta LCD-TV-apparater – ser bäst ut rakt framifrån, när man sitter 90 grader direkt framför skärmen. Om man sitter diagonalt åt sidan, till exempel 45 grader, blir färgerna märkbart blekare.
QN90F är inte ensam om detta, men har – liksom alla LCD-TV-apparater – en tydlig nackdel jämfört med OLED, och särskilt QD-OLED som nästan inte påverkas av betraktningsvinkeln. Så om du gillar att titta på TV från matbordet ibland och inte bara från soffan kan detta vara en bra anledning att överväga en OLED i stället. Eller satsa på ett väggfäste som gör att du kan vinkla TV:n åt det håll du vill.
Ljudkvalitet
Samsung QN90F är utrustad med ett 4.2.2-kanaligt högtalarsystem, vilket i praktiken innebär att den har högtalare både under, på toppen och på sidorna, plus egna bashögtalare. Även surroundljudformat som Dolby Atmos stöds. På egen hand är TV-ljudet utmärkt, med stark och tydlig röståtergivning och en ljudbild som matchar storleken på skärmen. Men det är förstås en bra bit kvar till ljudupplevelserna man kan få med en soundbar. QN90F är väl förberedd för att användas med en av Samsungs egna soundbars, som hemmabiomonstret HW-Q995F eller den mer civiliserade HW-S710F där den så kallade Q Symphony-funktionen använder TV-högtalarna och soundbaren tillsammans.
Slutsats
Samsung QN90F är ett mycket bra helhetspaket med bra anslutningar, smarta funktioner och en slimmad design, men framför allt en imponerande bildkvalitet. Oavsett om du är en entusiastisk gamer eller filmälskare eller tittar mycket på sport har QN90F något att erbjuda. Som med alla LCD-TV-apparater finns det fördelar och nackdelar, men om du uppskattar extra ljusstyrka och vill ha en TV som klarar alla ljusförhållanden utan problem är den här Samsung-skärmen ett utmärkt val 2025.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!